Network

SOFTWARE DEFINED WAN (SD-WAN) 

SOFTWARE DEFINED WAN (SD-WAN) 

SD-WAN, yazılım tanımlı geniş alan ağı anlamına gelmektedir. Geniş alan ağı, önemli bir mesafe ile ayrılmış yerel ağlar (LAN) arasındaki bir bağlantıdır. (Birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilir.) Yazılım tanımlı terimi, WAN’ın programlanabilir olarak yapılandırıldığı ve yönetildiği anlamına gelir.  

Yazılım Tanımlı Geniş Alan Ağı (SD-WAN), işletmelerin, MPLS, LTE ve geniş bant internet hizmetleri de dahil olmak üzere herhangi bir taşıma kombinasyonundan yararlanarak, kullanıcıların uygulamalara güvenli bir şekilde bağlanmasına olanak sağlayan sanal bir WAN mimarisidir. SD-WAN, trafiği WAN üzerinden güvenli ve yönetilebilir bir şekilde yönlendirmek için merkezi bir kontrol işlevi kullanır. Bu, uygulama performansını artırarak gelişmiş kullanıcı deneyimi, artan iş üretkenliği ve BT için düşük maliyetlerle sonuçlanır.  

SD-WAN MİMARİSİ  

SD-WAN, son derece güvenli, dinamik, uygulamaya duyarlı ağ trafiği yönetimi sağlamak için kullanıcı tanımlı uygulama ve yönlendirme ilkelerini içeren merkezi bir kontrol işlevi kullanır. Bu kontrol işlevi, esnek dağıtım seçenekleri ve iyileştirilmiş toplam sahip olma maliyeti sağlayarak, herhangi bir ağ taşıma türü kombinasyonunda optimum dağıtım yollarına izin verir.  

SD-WAN mimarilerinde, SD-WAN EdgeController ve Orchestrator olmak üzere üç ana bileşen vardır; 

 SD-WAN Edge, ağ uç noktalarının bulunduğu yerdir. Bu bir şube, uzak bir veri merkezi veya bulut platformu olabilir.  

SD-WAN Orkestratörü, trafiği denetleyen ve operatörler tarafından belirlenen politika ve protokolü uygulayan ağ için sanallaştırılmış yöneticidir.  

 SD-WAN Controller, yönetimi merkezileştirir ve operatörlerin ağı tek bir ekrandan görmelerini ve Orkestratörün uygulaması için politika belirlemelerini sağlar.  

Bu bileşenler SD-WAN’ın temel yapısını oluşturur. Ek olarak, üç ana SD-WAN mimarisi türü vardır; on-premises, cloud-enabled ve cloud-enabled with backbone.   

On-Premises SD-WAN, SD-WAN donanımının yerinde bulunduğu mimari türüdür. Ağ operatörleri, ağa ve üzerinde bulunduğu donanıma doğrudan erişebilir ve yönetebilir. Bu, internet üzerinden gönderilemeyen hassas bilgiler için ideal hale getirir.  

 Cloud-Enabled SD-WAN, internet üzerinden sanal bir bulut ağ geçidine bağlanır, bu da ağı daha erişilebilir kılar ve bulutta yerel uygulamalarla daha iyi entegrasyon ve performans sağlar.  

 Cloud-Enabled with Backbone SD-WAN‘lar, ağı veri merkezi gibi yakındaki bir PoP bağlayarak kuruluşlara ekstra bir yedekleme sağlar.  

 SD-WAN FAYDALARI NELERDİR?  

ÇEVİKLİK ve ESNEKLİK 

Merkez Ofis ve tüm şubelerinizde, ihtiyaçlarınıza uyacak esnek hibrit WAN tasarımları ile değişen iş ihtiyaçlarınıza hızla uyum sağlayın. 

 DİNAMİK YÖNLENDİRME 

SD-WAN, ağ koşullarına veya trafik özelliklerine bağlı olarak, trafiği bir WAN bağlantısına veya diğerine otomatik olarak yönlendirme imkanı sağlar. Bir WAN bağlantısının sağlıklı iletişim ortamı sağlayamaması halinde ya da trafik yükünü dengelemek için birden fazla WAN bağlantısını eşzamanlı olarak kullanma imkanı tanır.  

 Uygulamaya duyarlı yönlendirme ile iş uygulamalarınızın optimum şekilde sunulması için doğrudan İnternet bağlantıları üzerinden gönderilebilen trafiği tanır.  

ÇOKLU BAĞLANTI, ÇOKLU AKTARIM  

SD-WAN ağ geçitleri hibrit WAN’ı destekler. Bu, her bir ağ geçidinin farklı aktarımlar (MPLS, Geniş Bant İnternet, LTE, vb.) kullanan birden fazla bağlantısı olabileceği anlamına gelir. Güvenlik için her WAN bağlantısına sanal bir özel ağ (VPN) kurulur.  

 UYGULAMA PERFORMANSI 

Kurumsal veya bulut uygulamalarına doğrudan, son derece güvenli erişim ile uygulamanızın performansını hibrit veya internet bağlantıları üzerinden optimize eder.  

MERKEZİ YÖNETİM 

Ağınızın ve uygulamalarınızın performansında görünürlük ile ağınızda daha fazla kontrol sağlar.  

ZERO-TOUCH PROVISIONING 

Cihazlar otomatik olarak algılanır ve yapılandırılır. Bu da kurulumun süresini ve karmaşıklığını azaltarak dağıtımı basitleştirir.   

AĞ GÜVENLİĞİ 

Ağ güvenliği için entegre bir çözüm oluşturarak, bulut güvenlik seçenekleri ile verilerinize gelen trafiği şifreleyerek ve tünel oluşturarak güvenlik düzeyi sağlar.  

KONTROL MALİYETLERİ 

Geniş bant ve internet gibi uygun maliyetli, ölçeklenebilir bağlantı seçeneklerini ağınıza entegre ederken maliyetler ve sermaye harcamaları üzerinde daha iyi kontrol imkanı sağlar.